logo
ČOVJEK SE DUHOVNO, TJELESNO, FIZIČKI, ENERGETSKI, MATERIJALNO, UZDIŽE I NAPREDUJE KADA ČITA, PRIČA, SLUŠA, RAZMIŠLJA SRCEM, S LJUBAVLJU,
O BOŽIJIM STVARANJIMA, DJELOVANJU I NAMJERAMA SA ČOVJEKOM NA ZEMLJI

Šri Činmoj

Uvod u knjigu "Putovanje duše mog života"


šri činmoj

 

Sa duhovne tačke gledišta, svaki tragalac je početnik. Početnik je onaj ko ima unutrašnju potrebu da izraste u nešto još božanstvenije, još prosvetljenije, još ispunjenije. Onog trenutka kad poželite da stalno i bez prestanka napredujete, onog trenutka kad poželite da sami sebe nadmašite i zakoračite u večno prevazilazeće Onostrano, postajete večiti početnik.

Ako ste potpuni početnik, možete početi sa čitanjem duhovnih knjiga ili spisa. To će vam pružiti inspiraciju. Trebalo bi da čitate knjige duhovnih učitelja u koje imate bezgranično poverenje. Zaista, postoje učitelji koji su dosegli najvišu svest, i ako čitate njihove knjige, sigurno ćete biti nadahnuti. Bolje je da ne čitate knjige koje su napisali profesori, naučnici ili tragaoci koji su još na putu i još nisu postigli prosvetljenje. Samo oni koji su ostvarili istinu sposobni su da istinu ponude. U suprotnom, to je kao da slepac vodi slepca.

Takođe je dobro da se družite sa ljudima koji već neko vreme meditiraju. Oni možda nisu u stanju da vas uče, ali će moći da vam daju inspiraciju. Čak i ako samo sedite pokraj njih dok meditiraju, vaše unutrašnje biće uzeće od njih određenu količinu meditativne moći. Vi ništa ne kradete; jedino što vaše unutrašnje biće od njih dobija pomoć, a da to spolja i ne znate.

U početku, ne bi trebalo čak ni da mislite o meditaciji. Pokušajte jednostavno da odvojite određeno vreme tokom dana kada ćete nastojati da budete mirni i tihi i da osetite da tih pet minuta pripada samo vašem unutrašnjem biću i nikom drugom. Redovnost je od najvećeg značaja. Ono što vam je potrebno jeste redovno vežbanje u utvrđeno vreme.

Za početnika je bolje da počne od koncentracije, jer će inače, u trenutku kad pokušate da ispraznite i umirite svoj um, milioni neprikladnih misli ući u vas i nećete biti u stanju da meditirate ni sekundu. Ali, kad se koncentrišete, vi se suprotstavljate pogrešnim mislima koje pokušavaju da uđu u vas. Zatim, posle nekoliko nedelja ili meseci, možete da pokušate da meditirate.

Kad počnete da meditirate, uvek pokušajte da osetite da ste dete. Kod deteta um nije razvijen. Um počinje da radi na intelektualnom nivou u dobi od dvanaest ili trinaest godina. Pre toga je čitavo dete srce. Ono oseća da ne zna ništa. Nema nikakvih predrasuda o meditaciji ili duhovnom životu. Ono želi da sve nauči ispočetka. Najpre osetite da ste dete, a potom osetite da stojite u cvetnom vrtu. Taj vrt je vaše srce. Dete može satima da se igra u vrtu. Ono ide od cveta do cveta i ne napušta vrt, jer se raduje lepoti i mirisu svakog cveta. Osetite da je u vama vrt, i da u njemu možete da ostanete dokle god želite. Na taj način možete da naučite da meditirate u srcu.

Ako možete da se zadržite u srcu, počećete da osećate jedan unutrašnji vapaj. Taj unutrašnji vapaj, koji se naziva težnja, predstavlja tajnu meditacije. Kad odrasla osoba plače, njen plač obično nije iskren. Ali, kad dete plače, čak i ako plače samo za slatkišem, ono je veoma iskreno. U tom trenutku, slatkiš je za njega čitav svet. Neće biti zadovoljno ni ako mu date novčanicu od sto dolara - stalo mu je jedino do slatkiša. Kad dete plače, odmah mu prilaze otac ili majka. Ako iz najdublje dubine svog bića možete da plačete za mirom, svetlošću i istinom, i ako je to jedina stvar koja će vas usrećiti, tada će Bog, vaš večni Otac i vaša večna Majka, neizbežno doći i pomoći vam.

Trebalo bi da uvek osećate da ste bespomoćni kao dete. Čim osetite da ste bespomoćni, neko će doći da vam pomogne. Ako se dete izgubi na ulici i počne da plače, neka osoba dobrog srca pokazaće mu kako da se vrati kući. Zamislite da ste se izgubili na ulici i da unaokolo besni oluja. Po vama pljušte sumnja, strah, nemir, zabrinutost, nesigurnost i druge nebožanske sile. Ako iskreno zaplačete, neko će doći da vas izbavi i pokaže vam put do kuće, koja je vaše srce. A ko je taj neko? To je Bog, vaš Unutrašnji Pilot.

Bog se može pojaviti u nekom obliku ili bez oblika. Najbolje je, međutim, ako u svojoj meditaciji o Svevišnjem mislite kao o ljudskom biću. Početnik bi trebalo da uvek meditira na ličnog Boga. Inače, ako Boga pokušate da vidite u bezličnom vidu, bićete zbunjeni Njegovom neizmernošću. Zato počnite sa Bogom u ljudskom obliku, a onda možete da idete prema bezličnom Bogu.

Danas ste možda u duhovnom životu početnik, ali nemojte da mislite da ćete zauvek ostati početnik. Svako je nekad bio početnik. Ako redovno upražnjavate koncentraciju i meditaciju, ako ste u svojoj duhovnoj potrazi zaista iskreni, onda ćete sigurno napredovati. Važno je da se ne obeshrabrite. Ostvarenje Boga ne dolazi preko noći. Ako meditirate redovno i predano, ako za Bogom možete da plačete kao što dete plače za svojom majkom, onda nećete morati da trčite prema Cilju. Cilj će doći, stati pravo ispred vas, i smatrati vas svojim, potpuno svojim.

 

 

Citat dana
Sveto Pismo
Kur'an
Bhagavad-Gita

Slušajte muziku dok čitate

Korisne teme na forumu

Doprinos

RSS
Vrh stranice