logo
ČOVJEK SE DUHOVNO, TJELESNO, FIZIČKI, ENERGETSKI, MATERIJALNO, UZDIŽE I NAPREDUJE KADA ČITA, PRIČA, SLUŠA, RAZMIŠLJA SRCEM, S LJUBAVLJU,
O BOŽIJIM STVARANJIMA, DJELOVANJU I NAMJERAMA SA ČOVJEKOM NA ZEMLJI

Istina

 

 

Istina zavisi od razumijevanja (uvida) svakog pojedinca. A budući da mi ne možemo svi imati isto shvatanje ili opažanje, nemoguće je uopštiti problem istine. Zbog toga, svako će sa svog stanovišta i u skladu sa stepenom svoje zrelosti, imati svoju ličnu istinu, pod uslovom da to gleda sasvim iskreno. Jedino onaj koji poznaje i vlada zakonima mikrokosmosa i makrokosmosa smije govoriti o apsolutnoj istini. Svako može, u svakom slučaju, spoznati neke vidove apsolutne istine. Niko neće sumnjati da postoji život, volja, pamćenje i razum, i neće dokazivati te činjenice. Nijedna prava duhovna osoba neće naturati svoju istinu nekome ko za nju nije dovoljno zreo. Takve osobe ne bi mogle ništa drugo osim da posmatraju opet sa svog stanovišta. Zbog toga bi bilo beskorisnio dokazivati neupućenima više vrste istine, osim ljudima koji traže vrhunce istine i počinju da sazrijevaju za nju. Sve drugo bi bilo obesvećenje i, sa duhovne tačke gledišta, apsolutno neispravno. Na ovom mjestu, svako od nas se mora sjetiti riječi velikog Učitelja Hrišćanstva (Hrista): "Ne bacajte svojih bisera pred svinje, da ih ne pogaze svojim nogama".
Istini pripada takođe i sposobnost ispravnog razlikovanja između znanja i mudrosti. Znanje zavisi, u svim oblastima ljudskog postojanja, od zrelosti, prijemčivosti i razumijevanja uma, i pamćenja bez obzira da li smo naše znanje postigli čitanjem, prenošenjem, ili na neki drugi iskustveni način.
Postoji velika razlika između znanja i mudrosti i mnogo je lakše steći znanje nego mudrost. U stvari, mudrost ni najmanje ne zavisi od znanja, iako su oni do izvjesnog stepena identični. Izvor mudrosti je u Bogu, dakle u uzročnom principu (AKAŠI - Duhu Svetom) na svim planovima grubo-materijalnog, astralnog i mentalnog svijeta. Stoga, mudrost ne zavisi od uma i pamćenja već od zrelosti, čistote i savršenstva pojedine ličnosti. Mudrost bi se takođe mogla posmatrati kao razvojno stanje čovjekovog "ja". Zbog toga se uvidi ne prenose putem razuma, već - i to isključivo - putem intuicije ili nadahnuća. Zato se stepen mudrosti određuje stepenom razvoja pojedinca.


Franc Bardon, "Inicijacija u hemetizam"

 

 

 

 

 

Citat dana
Sveto Pismo
Kur'an
Bhagavad-Gita

Slušajte muziku dok čitate

Korisne teme na forumu

Doprinos

RSS
Vrh stranice