Данило, глава 11

 

1. И ја прве године Дарија Мидијанина стадох да му поможем, и да га поткријепим.

Дан. 5:31, Дан. 9:1

2. А сада ћу ти казати истину. Ево, још ће три цара настати у Персији; и четврти ће бити богатији од свијех, и кад се укријепи богатством својим, све ће подигнути на Грчко царство.

3. Потом ће настати силан цар, и владаће великом државом и радиће што хоће.

Дан. 7:6, Дан. 8:4, Дан. 8:5, Дан. 11:16

4. А како нестане, расуће се царство његово и раздијелиће се у четири вјетра небеска, не међу натражје његово нити с влашћу с којом је он владао, јер ће се царство његово укинути и допасти другима а не њима.

Дан. 7:8, Дан. 8:8, Дан. 8:22, Мат. 12:25

5. И цар јужни осилиће, и један од кнезова његовијех, и биће силнији од њега, и владаће, и држава ће његова бити велика.

Дан. 11:11

6. И послије неколико година они ће се опријатељити, и кћи јужнога цара доћи ће к цару сјеверном да учини погодбу; али она неће сачувати силе мишици, нити ће се он одржати с мишицом својом, него ће бити предана и она и они који је доведу и син њезин и онај који јој буде помагао у то вријеме.

7. Потом ће од изданка из коријена њезина настати један на мјесто његово, који ће доћи с војском својом и ударити на градове цара сјевернога, и биће их и освојиће их.

8. И богове ће њихове и кнезове њихове са закладима њиховијем драгоцјенијем златнијем и сребрнијем однијети у ропство у Мисир, и остаће неколико година јачи од цара сјевернога.

Дан. 11:5

9. И тако ће цар јужни доћи у своје царство, и вратиће се у своју земљу.

Дан. 11:5

10. Али ће синови његови заратити, и скупиће велику војску; и један ће доћи изненада, и поплавити и проћи; и вративши се ратоваће до града његова.

Иса. 8:8, Јер. 46:7, Дан. 9:26

11. Тада ће се разљутити цар јужни, и изаћи ће и ратоваће с њим, с царем сјевернијем, и подигнуће велику војску, те ће му бити дата у руке војска.

Дан. 8:7

12. И кад разбије војску, понијеће се срце његово, и побиће тисуће, али се неће укријепити.

2 Дн. 25:19, Приче 16:18, Иса. 10:7, Дан. 5:19, Дан. 5:23

13. Јер ће цар сјеверни опет дигнути војску већу од прве; и послије неколико година доћи ће с великом војском и с великим благом.

14. И у то ће вријеме многи устати на цара јужнога; и зликовци од твојега народа подигнуће се да се потврди утвара, и попадаће.

Дан. 11:5

15. И доћи ће цар сјеверни, и начиниће опкопе, и узеће тврде градове, и мишице јужнога цара неће одољети ни изабрани народ његов, нити ће бити силе да се опре.

Псал. 33:16, Јер. 6:6

16. И онај дошав на њ чиниће што хоће, и неће бити никога да му се опре; и уставиће се у красној земљи, коју ће потрти својом руком.

Ис.Н. 1:5, Дан. 8:9, Дан. 11:3

17. Потом ће окренути да дође са силом свега царства својега, али ће се погодити с њим, и даће му кћер за жену да би га упропастио, али се она неће држати, нити ће бити с њим.

2 Дн. 20:3, Дан. 9:26

18. Потом ће се окренути на острва, и освојиће многа; али ће један војвода прекинути срамоту коју чини, и обориће на њ срамоту његову.

19. Потом ће се окренути ка градовима своје земље, и спотакнуће се и пашће, и неће се више наћи.

Псал. 37:36

20. И на његово ће мјесто настати који ће послати настојника у слави царској; али ће за мало дана погинути без гњева и без боја.

21. А на његово ће мјесто доћи незнатан човјек, коме није намијењена част царска; али ће доћи мирно и освојиће царство ласкањем.

1 Сам. 3:13, 2 Сам. 15:6

22. И мишице које плаве он ће поплавити и поломити, па и кнеза с којим је учинио вјеру.

Дан. 8:10, Дан. 8:24

23. Јер удруживши се с њим учиниће пријевару, и дошавши надвладаће с мало народа.

24. И доћи ће мирно у родна мјеста у земљи, и учиниће што ни оцеви његови ни оцеви отаца његовијех не учинише, раздијелиће им плијен и грабеж и благо, и смишљаће мисли на градове, за неко вријеме.

25. Потом ће подигнути силу своју и срце своје на цара јужнога с великом војском; и цар ће јужни доћи у бој с великом и врло силном војском; али неће одољети, јер ће му се чинити невјера.

26. И који једу хљеб његов сатрће га; војска ће његова поплавити, и многи ће пасти побијени.

Мих. 7:5

27. И срце ће обојице царева радити о злу, и за једнијем ће столом лагати; али се неће извршити; јер ће крај још бити у одређено вријеме.

Псал. 12:2

28. И тако ће се вратити у своју земљу с великим благом; и срце ће се његово обратити на свети завјет, и кад изврши, вратиће се у своју земљу.

29. У одређено ће вријеме опет доћи на југ; али други пут неће бити као први пут.

30. Јер ће доћи на њ лађе Китејске, и он ће се ојадити, те ће се вратити; и разљутиће се на свети завјет, и извршиће; и вративши се сложиће се с онима који остављају свети завјет.

4 Мој. 24:24, Јер. 2:10

31. И војска ће стајати уза њ, и оскврниће светињу у граду, и укинути жртву свагдашњу и поставиће гнусобу пустошну.

Дан. 8:11

32. И који су безбожни према завјету, он ће их ласкањем отпадити; али народ који познаје Бога својега охрабриће се и извршиће.

1 Дн. 28:9, Дан. 11:21

33. И разумни у народу научиће многе, и падаће од мача и огња, ропства и грабежа много времена.

Мал. 2:7, Мар. 13:29, Јевр. 11:35

34. Али падајући добиће малу помоћ; и многи ће пристати с њима дволичећи.

35. И од разумнијех ће пасти неки да би се окушали и очистили и убијелили до рока, јер ће још бити рок.

36. И тај ће цар чинити што хоће, и подигнуће се и узвисиће се изнад свакога бога, и чудно ће говорити на Бога над боговима, и биће срећан докле се не сврши гњев, јер ће се извршити што је одређено.

Дан. 11:3, Дан. 11:16, 2 Сол. 2:4

37. Неће марити ни за богове својих отаца ни за љубав женску, нити ће за кога бога марити, него ће се узвишивати нада све.

Иса. 14:13

38. И на мјесто Бога најсилнијега славиће бога којега оци његови не знаше, славиће златом и сребром и драгим камењем и закладима.

39. И учиниће да градови Бога најсилнијега буду бога туђега; које позна умножиће им славу и учиниће их господарима над многима и раздјелиће земљу мјесто плате.

40. А у пошљедње вријеме јужни ће се цар побити с њим; и цар ће сјеверни ударити на њ као вихор с колима и коњицима и с многим лађама, и ушавши у земље поплавиће и проћи.

Језек. 38:4

41. И доћи ће у красну земљу, и многи ће пропасти, а ове ће се избавити од његовијех руку: Едомска, Моавска и главни дио синова Амоновијех.

42. И посегнуће руком својом на земље, и земља Мисирска неће умакнути.

43. И освојиће благо у злату и у сребру и све закладе Мисирске; и Ливијани и Етиопљани ићи ће за њим.

44. Али ће га гласови с истока и са сјевера смести, те ће изаћи с великим гњевом да погуби и затре многе.

45. И разапеће шаторе двора својега међу морима на красној светој гори; и кад дође к своме крају, нико му неће помоћи.

Псал. 48:2

 

Prethodna glava Vrh stranice Sledeca glava
Prethodna knjiga Sledeca knjiga